Weer naar het werk. Welke rechten hebben uw medewerkers?

Tot vreugde van werkgevers en werknemers worden de coronamaatregelen versoepeld. U heeft maatregelen getroffen om veilig werken mogelijk te maken en verheugt u erop iedereen weer te verwelkomen. Maar mag u hun komst afdwingen?

Zakenmensen groeten elkaar tijdens COVID-19 pandemie
Nieuws
Datum: 26-05-2020

Mogen uw medewerkers weigeren om in uw bedrijf weer aan het werk te gaan uit angst voor besmetting? In principe niet, dat is werkweigering. Maar er kunnen goede redenen zijn om te weigeren. Als er een kans is op besmetting, bijvoorbeeld. U moet daarom als werkgever zorgen voor een veilige en schone werkplek. Maar mag u ook met temperatuurmetingen uw bedrijf coronaproof maken? Nee, dat is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Of een werknemer koorts heeft, valt onder medische gegevens. U mag uw medewerkers wel verzoeken zelf hun temperatuur op te nemen. Bij koorts of andere klachten moeten zij zich ziek melden en thuis blijven.

Risicogroepen

Misschien is uw werkvloer veilig, maar behoort uw medewerker tot een specifieke risicogroep. Hij of een huisgenoot kan bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben met als risico dat het ziekteverloop ernstig is. Ook zwangere vrouwen kunnen beter geen Covid-19 krijgen. Heb oog voor die kwetsbare medewerkers. Als deze mensen de afgelopen twee maanden hun werk goed hebben kunnen doen in hun eigen huis, moet u kunnen uitleggen waarom nu hun aanwezigheid op de werkvloer weer vereist is. Omgekeerd moeten weigerende werknemers kunnen uitleggen waarom de komst naar kantoor te riskant is voor hen. In bepaalde situaties zult u de weigering moeten accepteren.

Verzoek om thuis te werken

Heeft uw medewerker geen reden om te weigeren naar kantoor te komen? Dan kan hij u vragen of hij thuis mag werken. De Wet Flexibel Werken maakt flexibel werken voor arbeidsduur, -tijd en -plaats mogelijk. Toch biedt deze wet geen recht op thuiswerken. De medewerker kan dat dus niet afdwingen. Maar besef wel dat het overheidsbeleid nog steeds is: Werk als het kan thuis! Probeer thuiswerken daarom zoveel als kan erin te houden.

Werken in ploegendienst

Een van de maatregelen die u treft, kan zijn: we werken in ploegendiensten. Maar mag u uw mensen wel verplichten tot andere werktijden? U wijzigt dan eenzijdig de arbeidsovereenkomst. Dat mag alleen als u er een goede reden voor heeft en u met een redelijk voorstel komt. Dat betekent dat werknemers in alle redelijkheid moeten kunnen voldoen aan uw wensen.

Het is een lastige tijd voor ondernemers en er wordt veel gevraagd van uw creativiteit en vindingrijkheid. Wilt u weten of de maatregelen gevolgen hebben voor uw verzekeringen? Neem dan contact op met ons kantoor. We bespreken het graag met u.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.